Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką | Zmiany, drożdże i Bratysława

Witam Was wszystkich zaglądających tu mimo braku nowych przepisów. Dłuższą mą nieobecność na blogu zawdzięczałam przygotowaniom do egzaminu dojrzałości, co najważniejsze nie poszło to na marne- matura zdana! Teraz pozostaje tylko czekać na decyzję o studiach. Dużo zmian ale ja niezmiennie gotuje, piekę i pichcę ku uciesze mego K. :)


          Przez ten czas nie próżnowałam a w kuchni królowały głównie drożdże na słodko, słono, we wszelakich kształtach, z różnymi dodatkami. Moja bojaźń (nieuzasadniona jak się okazuje), przed ciastem drożdżowym znikła, mam nadzieje że bezpowrotnie) wraz udaną pizzą, później z przepysznymi drożdżówkami z rabarbarem, na które przepis dziś. To jaki zapach ulatnia się z piekarnika podczas ich pieczenia jest nie do opisania, jak w domowej piekarni. Co ważne, drożdżówki te utrzymują świeżość bardzo długo, nie tak jak te "sklepowe".


Składniki:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 5 dag drożdży świeżych
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki masła 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
W połowie mleka z łyżką cukru rozpuszczamy drożdże, mleko powinno być ciepłe ale nie gorące. Drugą połowę mleka również podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło i resztę cukru. Mąkę przesypujemy do większej miski. Dodajemy mleko oraz cukier, a także drożdże i roztrzepane jajko. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które odstawiamy do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy rabarbar: myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i zasypujemy odrobiną cukru.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, formujemy kule które lekko rozpłaszczamy. Odcedzamy wodę z rabarbaru i układamy na drożdżówkach. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie przyrządzamy kruszonkę:
3/4 szklanki mąki 
3/4 szklanki cukru
90 g masła
wszystkie składniki wyrabiamy i posypujemy nimi drożdżówki, które pieczemy w 180 stopniach do czasu aż będą przyrumienione.

Podczas mej nieobecności odwiedziliśmy z K. Bratysławę, miasto marzeń jak dla nas, cudownie wrócić tam choćby poprzez zdjęcia :) 
Kofola obowiązkowo! :)



Może spodobają Ci się inne wpisy?

1 komentarze

  1. Drożdżówki ach i och, kocham drożdżowe ciasto, mniam:)

    OdpowiedzUsuń