Sałatka z kaszą gryczaną i tuńczykiem

Jak dla mnie kasza gryczana i tuńczyk to zaskakujące, nowo odkryte połączenie smaków. Uwielbiam kaszę gryczaną, chociaż do pewnego czasu jadło się ją u mnie w domu raz do roku: na wigilię, ze śliwkami suszonymi i to chyba było najbardziej wyczekiwane przeze mnie danie ;) Nie tak dawno zatęskniłam za smakiem i zapachem kaszy gryczanej. Kupiłam kilogram takowej i robiłam z nią co mogłam. Tym razem trafiło na połączenie kaszy i tuńczyka. Byłam naprawdę zdziwiona smakiem. Jest bardzo intensywny, najpierw wyczuwa się charakterystyczny smak kaszy, później delikatne mięso tuńczyka. Zachęcam do wypróbowania tego połączenia, kto jeszcze tego nie robił :)

Do swojej sałatki użyłam:

  • tuńczyka sałatkowego
  • kaszę gryczaną (pakowaną luzem, nie w woreczkach)
  • sera żółtego
  • cebuli czerwonej
  • przypraw
  • oliwa
  • majonez
Ilości jak to w sałatkach zazwyczaj są dowolne, jak kto woli pełna swoboda :) Do tej sałatki myślę że fajnie pasowała by kukurydza lub ogórek konserwowy lecz ich nie miałam w domu by je dodać.

Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie w proporcji 1-1,5 (szklanka kaszy gotowana w 1,5 szklanki wody) al dente. Pozostałą wodę w kaszy zostawiamy, garnek przykrywamy pokrywką by kasza wchłonęła wodę. Ser żółty, cebulę kroimy w drobną kostkę. Gdy kasza ostygnie mieszamy z nią tuńczyka, ser, cebulę. Przyprawy (ostra papryka, zioła prowansalskie, sól, pieprz, szczypta cukru) mieszamy z oliwą i polewamy sałatkę, mieszamy. Można (tak jak ja) dać odrobinę majonezu.
Smacznego! :)


Może spodobają Ci się inne wpisy?

0 komentarze