Domowy dżem pomarańczowy!

Nigdy, ale to nigdy nie sądziłam że zrobienie dżemu będzie aż tak proste. Zawsze wydawało mi się że to bardzo skomplikowany proces tworzenia, który udaje się jedynie mej Babci. A tu wielkie zaskoczenie, że robi się go tak szybko i prosto! Tym którzy myśleli tak samo jak ja polecam się przełamać, spróbować i przekonać jak bardzo proste jest stworzenie własnego pysznego dżemu.

Jest z tym trochę pracy- lepkiej, klejącej ale za to jaki zapach! 
Zasada jest prosta: waga owoców ma równać się wadze cukru dodanego do nich (1 kg truskawek to 1 kg cukru). Z pomarańczami jest jednak trochę inaczej, cukru można dać mniej, tak na oko i smak, jest jedna zasada o której zaraz wspomnę.


  • 4 pomarańcze
  • około 250 gramów cukru
  • szczypta cynamonu
Pomarańcze dokładnie szorujemy. Następnie należy obrać je z pomarańczowej skórki, ja pomogłam sobie obieraczką do warzyw i dzięki temu poszło sprawnie. Jest też druga metoda, trudniejsza i bardziej pracochłonna. Obieramy całą skórkę, wraz z białą, gąbczastą, a następnie odkrawamy część białą od pomarańczowej. Białą część wyrzucamy, gdyż jest ona przyczyną gorzkiego smaku a tego nie chcemy ;). Pomarańczową skórkę sparzamy. 
Teraz czas zająć się miąższem. Ściągamy z miąższu cieniutkie błonki i odkładamy je. Są one bardzo ważne w procesie gęstnienia dżemu, gdyż zawierają dużo pektyny przez co nie trzeba już dodawać tej sztucznej z torebki. Zawartość błonki kroimy w kosteczkę i odkładamy do dużego garnka z grubym dnem. 
Cieniutką pomarańczową i sparzoną wcześniej skórkę kroimy w paseczki lub kosteczkę i dodajemy do miąższu pomarańczy. 
Błonki, o których wspomniałam wcześniej najlepiej jest włożyć do jałowej gazy tak by później nie przeszkadzały w jedzeniu. Tak spakowane błonki wkładamy do garnka razem z resztą owoców. Dodajemy cukier oraz szczyptę cynamonu i gotujemy 2 godziny. Zostawiamy na noc w temperaturze pokojowej, a na następny dzień gotujemy ponownie 2-3 godzin aż owoce przybiorą złoto-bursztynowego koloru a gęstość będzie odpowiednia. Przez sitko przeciskamy zawartość gazy czyli błonki tak by nie uroniła się ani jedna kropelka soku pomarańczowego. Tak przygotowany dżem przelewamy do wyparzonych słoików, dobrze zakręcamy i odwracamy je do "góry nogami" do czasu aż ostygną.
Później pozostaje tylko delektować się przepysznym, domowym dżemem, smacznego! ;)



Może spodobają Ci się inne wpisy?

6 komentarze

  1. aż się dziwię, że nikt nie komentował.. polecam spróbować - daję słowo moje Kochanie robi ten przepyszny dżemik w idealnych proporcjach, niebo w gębie! /elek

    OdpowiedzUsuń
  2. A jest dżem z Mango?

    OdpowiedzUsuń
  3. ~Anonimowy, jest, pewnie jest ale w mej kuchni nie gościł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dziękuję za przepis :)
    Dzisiaj właśnie mam zamiar zrobić dżem pomarańczowy.
    Jak wyjdzie - dam znać :)
    Pozdrawiam serdecznie
    Margo

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń